10/04/2018

56 infants gaudeixen de les colònies urbanes amb la Taula Proinfància de Balears

En vacances, els infants necessiten encara més el seu espai de lleure i creixement

Per vacances de Pasqua, els grups de nens i nenes que participen el programa Taula Proinfància de Balears van gaudir de Colònies urbanes a Palma, Manacor i Portocristo. Aquestes colònies han estat quatre dies d’activitats de coneixença, tallers de manualitats, i sortides culturals i moltes hores de joc en grup per créixer i compartir en comú.

Colònies urbanes a Palma

A la ciutat de Palma, van participar un grup de 18 infants, d’entre 6 i 11 anys els més grans. Tot i la diferència d’edat les activitats han respost els gustos de tots i totes.

El primer dia per tal de conèixer-se van realitzar una dinàmica de presentació, que va propiciar el caliu adequat per a dur a terme  la resta d’activitats de la setmana, com  el taller creatiu de cuina freda on van construir mandales de fruites,  una forma molt original de posar en pràctica art comestible!

Un altre dia, van gaudir també d’una tarda al cinema per anar a veure Peter Rabit, un dels dies que els més va encantar. Els hi va encantar! També, amb les explicacions d’un voluntari aficionat a l’esport de muntanya els petits i petites van descobrir de què es tracta exactament això de córrer per la muntanya, quin tipus de competicions existeixen, el material necessari i la preparació física. Va ser una molt bona oportunitat d’obrir els ulls de la curiositat per la natura i la muntanya. I, per continuar apreciant l’aventura de descobriment que brinda la Terra, van visitar el Parc de la Mar.

Sense oblidar-se de la cultura, els educadors i educadores els van portar de visita al Baluard, el museu d’art contemporani de les Illes Balears, on van ser atesos per una guia. La visita va acabar sent profitosament participativa. A través del joc, els infants van descobrir l’art en les seves variants i l’obra d’alguns dels artistes contemporanis.

PALMA 3 PALMA 4 PALMA1

Colònies urbanes a Manacor

Per als professionals que van programar les activitats, les colònies de Pasqua de Manacor han estat tot un èxit. En total, van comptar amb 24 participants d’edats compreses entre els 5 i els 12 anys.

Començant cada jornada amb dinàmiques de contacte i comunicació, aconseguien que els infants es coneguessin i s’agafessin cada cop més confiança entre més petits i més grans. Una pràctica essencial per fomentar des d’un principi el respecte mutu i el coneixement sobre els altres. D’aquesta manera, va ser més fàcil establir unes normes de convivència.

Van realitzar una jornada de jocs de taula, posant en pràctica aquestes normes, i d’altres activitats de manualitats, arts plàstiques, i sortides.

Així, següents dies van pintar ous de pasqua, hem fet taller de peces hamma beads, un cinefòrum amb la pel·lícula “Coco” i jocs de pati al parc municipal de Manacor.

Per acabar les colònies, van anar tots al parc per berenar en grup on les nenes més grans els van sorprendre a tots amb unes coques de xocolata fetes per elles mateixes. I continuant amb la xocolata com a incentiu de la jornada, van participar d’una gimcana per trobar ous de Pasqua que els monitors havien amagat prèviament al parc. En definitiva, unes colònies molt dolces!

MANACOR 1 MANACOR 2

Colònies Urbanes a PortoCristo

 A les colònies urbanes de Portocristo hi van participar un total de 14 nens i nenes. El grup més nombrós va ser el de petits, amb 8 infants que van començar la setmana amb jocs de coneixença per aprendre’s el nom de cadascú i compartir les coses que més els hi agradava.

Què més van compartir? Tallers per crear coses amb les seves mans. Durant les colònies van pintar els seus propis ous de Pasqua, van confeccionar un conill de pom-pom amb fill gruixat de llana i collars i polseres de macarrons. Tot per fomentar en els nens i nenes la participació en grup i el treball en equip. Els educadors s’encarregaven d’adaptar cadascuna de les activitats segons la resposta dels nens ja que, no tots tenien els mateixos recursos per desenvolupar-se en els tallers i els jocs.

Formant joves en l’art de l’autoestima i la confiança en sí mateixos

Els més grans van orientar el centre d’interès d’aquestes colònies cap a l’aprenentatge que es deriva dels fracassos i errors que cadascú experimenta. Analitzant conceptes com l’autoestima i l’autoconfiança van veure quines estratègies els podien conduir a assolir els seus objectius i metes.

A través de la psicologia de l’esport van treballar també el concepte de resiliència arran de l’observació d’esportistes d’elit com la Serena Williams, Rafa Nadal o Michael Jordan. Figures que van inspirar la reflexió sobre què significa el lideratge, què és ser un bon líder o el treball en equip.

Per conèixer i saber desxifrar les capacitats i potencialitats que tenen com a individus i com a grup van aprendre com fer un anàlisi DAFO, un  mètode per estudiar les febleses, les amenaces, les fortaleses i les oportunitats, que és aplicable en qualsevol àmbit.

Partint de la temàtica de l’esport, va arribar el moment de parlar de la salut amb una activitat sobre hàbits saludables, aspectes físics i psicològics que entren en joc en la pràctica esportiva. Van descobrir la piràmide alimentària de les estratègies NAOS i el seu programa Actívate amb què van veure alguns esportistes olímpics espanyols i els seus consells per a viure una vida sana a través d’una alimentació saludable.

Els joves han adquirit coneixements treballant la part teòrica, fomentant la participació i l’intercanvi d’opinions. I a més,  els educadors i educadores, van oferir-los també vídeos, dinàmiques i activitats esportives per posar en pràctica tot allò aprés durant les sessions.

PALMA2 PALMA5 portocristo1

 

Tags