24/12/2015

Acció Social – Resum 2015

2015 ha estat un any marcat per la posada en marxa del projecte CLICK, dirigit a Joves del Districte de Sant Martí de 14 a 20 anys. Joves amb necessitat de dotar de sentit la seva vida: com s’imaginen d’aquí a uns anys? I què han de fer per arribar-hi? El camí no és fàcil, però hem comptat amb una aliança imprescindible en el territori: el 22@Network i les empreses del districte. Amb la campanya noparo.org les empreses donen suport econòmic al projecte i ofereixen als joves del CLICK cursos de formació atractius (noves tecnologies, creació de videojocs, apps per mòbils…), estades per conèixer les empreses… sempre amb l’objectiu d’apropar la realitat laboral als Joves.

Instituts, Serveis Socials, Associacions de Veïns… han conegut el projecte CLICK i han explicat als adolescents i joves com arribar-hi.

Ha estat un any important també per la consolidació del projecte FILS, un servei d’atenció a persones (infants, joves i famílies) que viuen en situació de conflicte, o en alguns casos violència. Un servei que atén a les persones des de la seva globalitat, sense determinar el rol que exerceixen en el conflicte i sempre oferint la possibilitat de desfer els nusos i estirar els FILS cap a una situació de més benestar.

Igual que l’any passat, el 2015 ha estat un any marcat per la pobresa. Des del programa Aferra’t hem atès a més de 200 persones amb l’objectiu de donar-los un espai per sostenir-se i acompanyar-les en el seu projecte de vida. Malgrat que la nostra metodologia es centra en l’apoderament, la pobresa econòmica situa les famílies en un estadi molt precari on les necessitats bàsiques es posen per davant de la resta: manca d’habitatges i habitatges precaris, dificultats per fer front als subministraments, accés a medicació bàsica i serveis de salut que no ofereix la seguretat social…. La crisi viscuda en els darrers anys va calant fons en les persones, i des de l’equip d’Inclusió treballem per oferir-los una xarxa que els sostingui i els permeti mirar endavant.

Hem liderat també una taula de treball als barris de Verneda-La Pau, impulsada des del programa CaixaProinfància, que ens ha permès fer una diagnosi de necessitats pel que fa als infants i les seves famílies i dels recursos existents per fer-hi front. S’han creat recursos d’atenció psicològica, reforços escolars pels infants, espais de centre obert… i  sobre tot la possibilitat de treballar tots els agents implicats (Serveis Socials, escoles, instituts, escoles bressol, centres de salut…) i nosaltres amb l’objectiu de millorar el benestar de les famílies que atenem.

El Casal en família continua essent un recurs de referència per les famílies on s’hi senten acollides, conviuen i comparteixen experiències i moments de lleure amb els seus fills i entre elles, en un espai de creixement, afecte i respecte mutu. Aquest any 2015 hem pogut donar continuïtat a les famílies que hi participaven, acollir-ne de noves i hem obert el casal d’estiu els mesos de juliol i agost.

Seguim també treballant amb les Administracions gestionant directament serveis, entre d’altres,  com les Mesures Penals Alternatives del Departament de Justícia, els serveis d’Acolliments i Adopcions d’Infants amb Necessitats Especials i el CRAE Prim.

El nostre desig pel 2016 és poder seguir oferint un espai d’acollida, afecte i trobada a totes les persones amb les qui treballem, acompanyant-les en el seu camí i ajudant-les a aconseguir noves fites. Sempre amb l’objectiu de créixer i seguir aprenent de la realitat dia rere dia.

Bon Nadal i gràcies per acompanyar-nos en aquest camí cap a la inclusió!  

 

Marta Esteve, Directora Àrea Social

Tags