25/11/2014

“Això és maltracte, i li vaig dir a ell també”

La Maria (nom fictici), es va separar fa un any i mig de la seva parella, amb qui tenen una filla de 19 anys. Va decidir buscar ajuda per ella i per la seva filla arran de la separació, quan es va adonar que el què estava vivint amb la seva ex-parella era violència, i que la seva filla, també n’estava patint.

La Maria buscava per la seva filla un espai on poder expressar tot el que hi havia i estava vivint i dotar-la d’eines per poder restablir la relació que ella volgués amb el seu pare. També buscava un espai on poder expressar el dolor viscut en la seva relació, gestionar-lo i poder tornar a recuperar les regnes de la seva vida per reescriure un nou projecte de vida.

Tot allò que la Maria buscava, té a veure amb l’objectiu final que oferim en el nostre servei: l’ EMPODERAMENT. A l’IReS oferim un acompanyament individual on poder expressar i reflexionar sobre la tristesa, la ràbia i la por viscuda així com un espai grupal on poder compartir, sentir-se identificat, reforçat i on poder aprendre sobre un mateix.

La Maria explica que ella prové d´una família molt tradicional, amb una figura paternal molt autoritària i que aquest fet ha reflectit i influenciat les relacions que posteriorment ha tingut, relacions on existia una imposició de l´altre.

Es defineix com una persona molt lluitadora i molt forta, i encara se´n fa creus que hagi estat incapaç de visualitzar el que li passava, d´haver estat tant “cega”, inclús quan hi havia coses que ella era capaç de reconèixer a l´entorn però no en la seva pròpia història. Li costa molt d´acceptar que li passés a ella i això és el que la fa sentir més culpable.

“Vaig decidir actuar per la meva filla. Es així. Quan vaig veure que ell atacava a la meva filla, que es posava més borde amb ella, que començava a sorgir aquesta violència cap a ella també, vaig poder reaccionar. Un dia em vaig despertar i vaig poder posar-li nom a què em passava. Això és MALTRACTE, i li vaig dir a ell també.”

Una amiga que coneixia a un professional de l’IReS li va parlar de la Fundació: “En realitat buscava un lloc per la meva filla, no era conscient dels danys que hi havia en ella pel que havia viscut…però un dia va començar a reaccionar malament amb mi també…jo estava confosa…i llavors vam parlar i va sortir tot… Arran d’acompanyar-la a IReS, també vaig començar a venir jo.”

Amb l’experiència d’haver passat per diferents Servies, la Maria creu que cal treballar amb les persones com a iguals, sense fer-les sentir culpables pel que han viscut. Valora tenir un espai on poder reflexionar i sentir-se orientada.

Ara, un any i mig després, ha canviat tot en la seva vida. “Me’n vaig anar de casa meva i vaig sentir una alliberació brutal. Sentir que podia tornar a dormir, veure la llum una altra vegada…ha canviat tot! Sento felicitat, torno a riure, a estar alegre. No sóc la mateixa. He pogut recuperar algunes coses rescatades de la meva identitat i n´he guanyat també d´altres de noves. He agafat confiança i em seguiu ajudant a canalitzar la ràbia que de vegades sento.”

L’Alba, del Servei de Violència familiar i de gènere, s’emociona quan la Maria agraeix a l’equip que l’atès la tasca que realitzen cada dia “No saps com valoro que existeixi un servei com el vostre i especialment com valoro la manera com treballeu, i la manera com ens tracteu. És molt important. És una manera preciosa i que ens ajuda a empoderar-nos. Estic molt agraïda i reconec que m´emociono perquè ha estat tan dolorós, i encara ho és, que estic tan agraïda perquè sento que m´heu ajudat tan i que ho seguiu fent, d´aquesta manera tan tendre i amb professionals tan meravellosos

Volem agrair a la Maria el seu valent testimoni. Amb ell, ens sumem a la commemoració del Dia Internacional per a l’eradicació de la violència contra la dona, amb l’objectiu de seguir conscienciant sobre aquesta realitat i sobre el paper que hi juguem tots i totes.

Tags