12/09/2017

Benvinguts al nou curs: 5 consells per a la tornada al cole… sense estrès

Arriba el final de les vacances d’estiu, i, en breu, la ciutat començarà novament a transformar-se, a veure’s nens i nenes amb les motxilles carregades a les espatlles, mares i pares nerviosos per dur als seus fills puntuals a l’escola i no arribar tard a la feina, parcs infantils plens a vessar de famílies a la sortida de les aules… L’arribada del nou curs fa pensar en l’arribada del Flautista d’Hamelín: de cop, tots els nens i nenes de la ciutat desfilen pels carrers sota l’efecte de la tornada a l’escola, desapareixent durant unes hores al ritme de les classes.

Tot i ser un moment de l’any intens, carregat de nerviosisme i certa mandra, és important prendre’s amb calma aquest període i no fer-ne un gra massa, ja que al cap i a la fi es tracta d’un canvi que pot donar lloc a moltes oportunitats si ens ho prenem amb un xic més de positivisme. L’inici de curs i de les responsabilitats laborals representa una situació per la qual tots passem, i si als adults ja se’ns fa feixuc deixar enrere el període de vacances, hem de tenir en compte que aquest fet encara el viuen amb més intensitat els petits. Precisament per això cal que es transmetin missatges que promoguin la il·lusió d’emprendre coses noves, evitant contagiar el malestar o la desgana que tots podem sentir al tornar a la rutina.

I si mirem d’impregnar-nos d’algunes idees que ens ajudin a que aquest sigui un moment menys estressant? Tot i que cada infant viurà de manera diferent aquest inici, depenent de molts factors, com és l’acompanyament que rebrà o les experiències viscudes anteriorment, hi ha aspectes que ens poden guiar a tots i totes a prendre’ns amb més calma la benvinguda al nou curs.

  1. Acomiadem l’estiu sense deixar de divertir-nos

Si l’estiu ha estat tan especial que ens fa pena abandonar-lo, diguem-li adéu d’una forma divertida! Busquem amb els nostres petits (o no tant petits) la fotografia més xula, imprimim-la i busquem-li un lloc especial per penjar-la; gravem un cd amb la música que haguem escoltat aquest estiu i posem-lo a tota marxa per ballar-la plegats; etc. És una magnífica ocasió per emmarcar les nostres vacances amb alegria i recordar que aquest curs que iniciem estarà també carregat d’experiències inoblidables.

  1. Aprofitem per fer neteja

Tot inici és bo per fer neteja i desprendre’ns de coses que ja no són necessàries, convidem als nostres fills/es a fer espai per les coses noves que estaran per venir! Joguines que ja no utilitzem, ordenar l’escriptori decorant-lo de nou per fer-lo atractiu de cara a les properes setmanes… És el moment ideal per desvincular-se d’allò que ja no aporta res i fer lloc a les noves experiències. 

  1. Dosifiquem les compres de principi de curs

Qui no s’ha acostat els dies previs a començar l’escola al centre comercial o a les llibreries del barri sense contagiar-se de l’ambient alarmant de les últimes compres? Evitem aquesta situació i siguem previsors! Podem programar amb els nostres fills/es les compres que són necessàries amb una llista i portar-les a terme en diferents dies: un matí ens encarregarem plegats d’acostar-nos a la papereria abans d’anar a la platja; una tarda la dedicarem a anar a comprar els xandalls o roba imprescindible amb temps d’anar a fer una orxata a la nostra gelateria preferida,… De forma relaxada i planificada, podrem gaudir d’aquests preparatius en comptes d’odiar-los. Cues

  1. Compartim el neguit però també la il·lusió

Per què no capgirem la idea de que l’inici a l’escola és un moment desagradable i el fem un motiu de celebració? Podem parlar amb els nostres fills/es de trobar-nos una tarda amb els companys de classe per fer un berenar, ja que els retrobaments sempre suposen una motivació  i una empenta per començar amb la sensació de que ja s’ha tingut un primer contacte i així difuminem el nerviosisme del primer dia. Alhora, pot ser una ocasió per trobar-nos amb les altres mares i/o pares i posar en comú dubtes, consells, últims preparatius,… En el cas dels infants més petits que comencen l’escola per primera vegada, pot ser bo passejar pels voltants de l’escola i explicar-li tot el que podran fer un cop comencin, transmetent alegria en aquest canvi i acompanyant l’infant en els seus dubtes i inquietuds, per tal que agafin confiança en ells mateixos.

  1. No tinguem por als canvis

En aquestes dates sentim la paraula “adaptació” per tot arreu. És la paraula màgica que ens fa sentir més tranquils quan veiem que les coses no acaben de fluir del tot: “Poc a poc, estem en procés d’adaptació”. És ben cert que pels que comencen l’escola per primer cop aquest és un moment ben nou i en el que aquesta adaptació pot resultar més (o menys) lenta, però pels que ja ens ho coneixem una mica, podem optar per revisar què ens va funcionar o no l’anterior any: les tres extraescolars van resultar massa i el nen/a anava estressat? Potser ens podem plantejar fer-ne només una o veure quines són les seves preferències d’enguany. Funcionava millor l’hàbit de rentar-se les dents a la nit que no al matí en que suposava discussió eterna? Pactem aleshores unes altres normes, que ens beneficiïn a les dues parts i evitem guerres sense sentit. Cada família és un món i a cadascú li funcionarà millor una cosa o una altra, però a vegades revisar decisions poden aportar més harmonia en general.

En definitiva, de consells poden haver-ne tants com vulguem, però el que realment cal seguir és la intuïció de cadascú i actuar de la forma més coherent amb un mateix, ja que de solucions màgiques no se’n troben i a cada família li serveixen coses diferents a les d’una altra.

Amb els infants cal que actuem des de la normalitat, que els acompanyem i els escoltem, però sense sobreprotegir-los en excés ja que, a vegades, amb la nostra ànsia protectora fem créixer les seves inseguretats. Fem, doncs, d’aquest inici una entrada agradable a noves experiències!

Aquí us compartim una infografia que resumeix una mica aquests 5 consells, no dubteu en compartir-la per ajudar-nos a fer-ne difusió!

5 CONSELLS PER AL PRINCIPI DE CURS

Tags