29/11/2017

Cultura, tradicions i moltes emocions. Un mes al Casal en Família de Balears

Descobrint l’univers de les emocions

Durant el mes de novembre, les famílies del Casal en Família han descobert una part de l’univers de la tradició i la cultura i una altra t de l’univers de les emocions.

La primera setmana els infants i joves del casal van rebre una visita molt especial de la Paca Ponce, psicòloga dels Serveis Socials de Manacor, qui va oferir un taller sobre les emocions.

La psicòloga els va animar a posar alguns exemples d’emocions a les seves vides, segons el llibre l’Univers de les emocions els éssers humans poden sentir fins 307 emocions diferents.

Poc després els nens i nenes van posar en comú el que havien après sobre les emocions amb els seus pares i mares. A través d’alguns d’exemples quotidians i rol-playing, la Paca els va aportar una perspectiva diferent per abordar els conflictes mitjançant les seves pròpies emocions.

Una experiència molt enriquidora tant per a les famílies que formen part del projecte com dels professionals que treballen al Casal-

La Nit de les ànimes

Segons el tradicionari de Mallorca editat per la Casa Pare Ginard, la revetlla de Tots Sants és coneguda com la Nit de les ànimes, ja que hi ha la creença que és en aquesta data quan les ànimes dels avantpassats tornen a la llar on han viscut. Per això era costum encendre espelmes i altres llums de flama, sovint a l’interior de càntirs i fruits del temps, com les carabasses, que s’acostumaven a decorar i que es col·locaven a la porta de la casa, a les habitacions o a la cuina perquè les animetes trobessin el camí.

Per això al Casal en Família de Manacor van fer una activitat conjunta per fer i decorar els fanalets de cadascú, aprenent, de pas, la cultura tradicional mallorquina per part de les famílies. En un clima de caliu i de germanor, entre tos van compartir les tradicions d’altres indrets del món sobre la Nit de les Ànimes i Tots Sants.

Història i cultura en la sortida al museu Sa Bassa Blanca

 Pocs dies després, el Casal en família de Manacor va fer una sortida al Museu Sa Bassa Blanca d’Alcúdia. En aquesta visita dinamitzada, les famílies varen tenir accés a la sala Sokrates o cambra de les meravelles, la qual conté una col·lecció d’objectes singulars, màscares tibetanes, el fòssil d’un rinoceront llanut, obres d’art contemporani… Allà van descobrir la relació entre aquestes peces i van tractar temes com el naixement, la vida i la mort.

A més, també van fer una caminada pel parc de les escultures, un espai a l’aire lliure poblat d’escultures inspirats en la història de les Antigues Civilitzacions i  una gimcana seguint les pistes d’un quadernet que el museu ens havia regalat.

Aquesta sortida cultural va ser possible gràcies al suport del Programa Caixa Proinfància de la Fundació Obra Social “la Caixa”.

emocions emocions 1 nit ànimes2  museu Sa bassa 3 museu Sa 2 museu Sa bassa

 

Tags