28/02/2019

Firactiva’t: La primera fira sobre reinserció penal i atenció a la víctima a Barcelona

Professionals d’MPA de la Fundació IReS  participen a la primera edició de la fira del Depertament de Justícia

Durant els dies 20 i 22 de febrer va tenir lloc la primera edició del Firactiva’t, organitzada pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia per a mostrar al públic el treball professional, els serveis, la metodologia i les activitats per a la reinserció social de presos i l’atenció a la víctima que actualment s’estan promovent des de la Generalitat a través de les diferents entitats que duen a terme aquesta tasca, entre d’elles, la Fundació IReS.

Les professionals de les Mesures Penals Alternatives d’IReS, juntament amb l’equip de Suara Cooperativa, van explicar com fan servir sistemes de realitat virtual amb homes condemnats per violència de Gènere i van fer mostra de com es treballa la seguretat viària amb les ulleres de simulació que la consellera de Justícia, Ester Capella, va comprovar en primera persona. Aquestes ulleres de realitat virtual recreen la sensació d’estar dins d’un túnel, com la sensació que s’experimenta sota els efectes de l’alcohol.

Més tard, la consellera també va participar de la simulació d’un judici en el qual una víctima de violència masclista era acompanyada per a una professional dels serveis en l’àmbit de l’execució penal sobre el qual, ella destacava com a eina essencial per evitar la doble victimització, permetent a la persona que ha estat víctima afrontar el judici i retrobar-se amb l’agressor amb un treball psicològic previ.

Firactiva’t ha estat un espai clau per ensenyar al públic la importància de tots aquests serveis dins la Justícia. Tal i com remarcava la consellera, els objectius prioritaris d’aquest departament és la reinserció social i la reeducació, per “donar oportunitats i possibilitar que les persones puguin reescriure la seva biografia personal”.

Carol Palau, directora operativa de Catalunya de la Fundació IReS

Carol Palau, directora operativa de Catalunya de la Fundació IReS

Tags