5/01/2018

L’Animòmetre: l’eina per descriure el nostre estat d’ànim

Torna a ser dilluns a la tarda, les mares i pares del Casal van entrant a la sala, enraonant i prenent lloc, alegrant-nos de tornar-nos a trobar. Em fixo i me n’adono, amb un somriure, que molts d’ells seuen sempre al mateix espai, sembla que aquí també busquem la nostra zona de confort. Deixem que el moment d’entrada i benvinguda flueixi durant una estona, mentre ens acompanyen les tasses de cafè i les pastetes entre converses paral·leles.

 Poc a poc l’eufòria de l’arribada es va calmant, comencem a estar expectants del que aquesta tarda ens brindarà. Fem una breu introducció de la sessió i comencem a repartir les etiquetes amb el nom de cadascú, les quals aniran col·locant en el mural de l’Animòmetre, en el grau d’ànims en el que es troben. “¿Quién quiere empezar hoy contándonos como està?” “Pues yo misma Alba, que hoy vengo con subidón”.

La idea de l’Animòmetre apareix al 21è Forum Fedaia d’enguany, en el que en una de les ponències, a càrrec de TejeRedes, se’ns va presentar una metodologia innovadora al voltant del treball en xarxa i centrat en les persones. A través del Workshop que van portar a terme, enfocat a desenvolupar habilitats per treballar en xarxa d’una forma col·laboradora, tot coneixent conceptes i pràctiques utilitzades per a la seva organització, ens van presentar l’Animòmetre, com una de les propostes metodològiques en equips de treball.

Com s’aplica? Per a què serveix? 

L’Animòmetre, com el seu nom ja indica, té el format d’un termòmetre, ja que hi figura el traç dels diferents graus, de 0 a 10, però simbolitzant l’estat i el grau d’ànim en el que ens trobem.

Utilitzant l’Animòmetre, donem veu a cada participant del grup a que exposi com se sent abans d’iniciar la sessió, permetent connectar amb les pròpies emocions i amb les de la resta del grup. Un a un, ens aixequem per posar la nostra etiqueta a la franja de l’Animòmetre on creiem situar-nos, fem un breu aclariment de perquè ens sentim amb determinada energia i escoltem la resta de companys/es amb les seves aportacions.

El millor de tot és quan, al finalitzar la sessió, algun membre del grup et diu que se’n va amb un estat de vitalitat més elevat del que es trobava al començar la tarda. És a dir, ens fem conscients què l’estat d’ànim d’una persona evoluciona durant la sessió, una pràctica positiva per conèixer-nos.

Quan es posa en pràctica?

L’apliquem a la sessió de mares i pares del Casal que es porta a terme els dilluns a la tarda. Ens agrada l’ambient que es genera al fer-ne ús, ja que possibilita que els diferents membres del grup tinguin el seu moment per expressar-se i es fomenti un nivell de confiança més elevat. També simbolitza l’inici de la nostra sessió, donant presència a les persones que han assistit aquell determinat dia i començant de forma més distesa l’espai de mares i pares.

Per què ho recomanem?

El primer cop que vam presentar la dinàmica de l’Animòmetre al Casal va resultar ser un èxit, ja que les famílies s’engresquen amb el fet de disposar d’aquell moment en què poden obrir-se per explicar com es troben. També, possibilita que en iniciar la sessió prengui més importància  la presència de cadascú dins del grup.

Des d’aleshores, hem pres el costum de començar les sessions d’espai de mares i pares amb l’Animòmetre, ja que ens ofereix mantenir-nos més atents a la resta de companys i a nosaltres mateixos, al grup es genera un ambient de distensió i confiança.

A més, en un espai de treball i reflexió com és el del Casal, donar importància a les emocions o sensacions que ens envolten és vital per poder dur a terme una intervenció més adequada a la realitat del grup, a l’energia que influirà en la participació de les dinàmiques i la sessió en general.

En definitiva, l’ús d’aquesta eina ens resulta positiva perquè ens ajuda a entendre les aportacions que sorgiran durant la sessió i a ser més conscients del com ens comuniquem i el perquè ho fem d’aquella manera, ja que prèviament hem donat lloc a escoltar-nos a nosaltres mateixos i als altres membres que hi participen.

Així, d’un en un, ens aixequem i enganxem la nostra etiqueta, aprofitant per explicar com ens sentim al dia d’avui, i per quins motius ens trobem d’una o altra manera. La resta de companys ens escolten, i sempre hi ha paraules de comprensió, consells o, senzillament, acompanyament en les diferents situacions per les que cadascú pugui estar passant. Avui potser la situarem al 4, però la propera sessió potser anirà més enllà del 6…

Un cop el grup sencer ja s’ha situat, comencem la tarda amb nova temàtica a treballar. Però d’una manera diferent, ja que ens hem permès aquell moment de sentir-nos, escoltar-nos i deixar-nos anar, d’estar més atents i connectats amb la resta: amb la xarxa d’emocions dels que som avui.

I vosaltres, com esteu avui?

Per Alba Batlle,

Educadora del Casal en Familia

Animómetro. Recursos de inteligencia emocionall

Tags