28/11/2017

Un altre futbol és possible

La historia del fútbol es un triste viaje del placer al deber. A medida que el deporte se ha hecho industria, ha ido desterrando la belleza que nace de la alegría de jugar porque sí”.

Eduardo Galeano

L’esport com a eina d’inclusió social és una metodologia que utilitzem des del Programa Aferra’t, posant especial èmfasis en el futbol: Esport d’equip que permet treballar valors com l’ajuda mútua, la solidaritat, el respecte, o la confiança. Compartir amb els altres una estona de gaudir, al voltant d’una pilota, recordant com deia Galeano “l’alegria de jugar perquè si”, és un objectiu transformador per la potencialitat terapèutica que ofereix el grup. En aquest sentit, donem especial importància a la qüestió de gènere. La lluita contra la desigualtat de gènere passa per trencar estereotips tradicionals que vinculen el futbol com un esport masculí.

Quan arribem al CEM La Mar Bella, a les 16:00 de la tarda, la pista és buida. Això ens permet visualitzar les jugades i escoltar els crits que en uns moments ho ompliran tot. Com sempre, la rebuda és cordial i càlida. Als vestuaris expliquem la sessió i demanem voluntaris per liderar els estiraments. La consigna és clara: “Sal y disfruta” (1)

El nostre Messi arriba tard. Ve des de Rubí en Rodalies. Està en recerca activa de feina i ha tingut una entrevista. Iniesta ja està amb nosaltres, s’ha passat el matí recollint ferralla i es troba cansat però motivat, molt motivat. La Marta Vieiria, millor futbolista de la història, està preparada. Compatibilitza la seva vessant artística com a il·lustradora gràfica, amb feines precàries que li van sortint, i avui el futbol li serveix com a via d’escapament. Xavi ens acompanya des de IReS i va fent malabars amb la pilota tot el camí. Està fent una formació de cuina pels matins i mai falla al futbol. Piqué, per la seva banda, sembla nerviós, impacient. Fa temps que viu una situació de salut mental complexa i els espais grupals en què participa, li permeten trencar la monotonia i sentir-se un més, sentir-se escoltat i recolzat. Ens falta una persona que finalment no podrà venir. De sobte, apareix Suárez, un xaval de Medellín que ens ha escoltat i ens demana si pot unir-se. És benvingut, tothom ho és.

I comença el partit:

Min.1: Falta perillosa que rebutja el porter.

(Maltractament institucional contestat)

Min.7: Jugada per la banda que acaba a corner.

(Prejudicis fora)

Min.8: Gol per l’escaire!!!

(Aïllament social salta pels aires)

Min.15: Un altra gol després de gran jugada d’equip

(estigma social esquerdant-se)

Min. 20: Gol de penal

(autoestima pujant)

Min. 29: Gol de cap

(sentiment de pertinença)

Final del partit.

Quin és el resultat llavors?

La casuística que condueix a una persona a trobar-se en una situació de vulnerabilitat, és cada cop més variada i entrecreuada. La exclusió social és multifactorial, i per combatre-la cal un abordatge integral en totes les dimensions de la persona per afavorir un correcte desenvolupament personal i una millora del benestar social. I per poder lluitar contra les desigualtats que provoca tant el model econòmic i productiu, com el model social hegemònic neoliberal, hem de començar conscienciant sobre les causes dels problemes socials i sobretot, hem de defensar la dignitat humana. La intervenció social només serà transformadora quan la fem lliure de paternalismes professionals i reconeixem en la persona a una igual, algú capaç d’agafar les regnes de la seva vida i  superar les situacions complexes a les que hem de fer front tots plegats.

Utilitzar el futbol com a espai metodològic només és una petita acció englobada en el camí cap a la transformació social. I sí, anem perdent el partit per molt, ens estan golejant de fet(2). Però ens estem apoderant també, estem aprenent noves jugades que ens permetran lluitar fins l’últim segon per la justícia social i gaudir d’una remuntada històrica. Es a dir, el partit no ha acabat, el partit tot just acaba de començar.

I acabem tornant al principi, amb Galeano, perquè “som el que fem per canviar el que som”.

Diseño sin título

Otro fútbol es posible (1)

Aquest espai metodològic d’inclusió social no seria possible tal com és, sense la col·laboració en la cessió de les pistes de futbol per part del CEM La Mar Bella i es per això que volem mostrar el nostre agraïment.

(1) “Sal y disfruta”. Icònica frase que va dirigir Johann Cruyff als seus jugadors abans de sortir a jugar  la final de la Copa d’Europa a Wembley el 1992
(2) “Es clar que encara hi ha lluita de classes, però és la meva classe, la dels rics, la que l’està fent, i estem guanyant” Warren Buffet

 

 

 

Tags