26/11/2018

Xerrada amb la Bombo Ndir: gènere, cultura, classe i antiracisme

Ens ho explica l’equip del Projecte Aferra’t:

La Bombo Ndir, natural de Senegal, és dona, activista, formadora i mediadora cultural a Barcelona. També ha estat usuària del Projecte Aferra’t i, com a membre, participa activament en els espais que l’equip tècnic del projecte d’inclusió crea per enriquir el vincle entre les persones.

Tant és així que la xerrada “Salut reproductiva de la dona. Violències en altres cultures”, organitzada pels professionals del projecte i la Bombo, i on van assistir 36 persones, va esdevenir una dinàmica per aconseguir la unió de les dones en front la violència masclista. Perquè no importa quin nom rebi, la violació dels drets humans no té cultura i aquest és el missatge que ens ha d’unir a tots i totes per combatre-la.

La Bombo va abordar el tema de la salut reproductiva i les violències vers les dones en altres cultures fent especial èmfasi a l’hora de distingir tradició i cultura. “Mutilar a algú no és cultura”, remarcava amb vehemència. Quan es barregen els dos conceptes apareixen perilloses justificacions de la violència, detectables a tots els països i cultures. La Mutilació Genital Femenina (MGF) n’és un clar exemple d’una pràctica que, relacionada i justificada per la tradició, representa un atemptat contra la integritat física de les dones en vint-i-sis països.

Això però, la mediadora intercultural manifestava la necessitat de desmuntar tots els mites i prejudicis que vinculen la MGS a la cultura africana i/o a la religió musulmana. D’aquesta manera, no només es treballa la perspectiva de gènere des d’una posició feminista, sinó que també es reflexiona sobre la intersecció de les discriminacions que pateix la dona migrada de classe baixa, especialment, la de països africans.

Durant el debat de la xerrada, van aparèixer els prejudicis i estereotips que es generen des de la societat occidental i que es basen en el desconeixement. La falta d’informació veraç, o la informació esbiaixada i interessada que ens arriba cada dia través de mitjans de comunicació i institucions conservadores al llarg de la nostra vida, ens fa veure altres cultures i religions amb les ulleres de la superioritat moral. Per això és tan important estimular el pensament crític, per poder qüestionar aquestes creences i tradicions que van en contra dels Drets Humans.

Els assistents van visionar un vídeo on apareixien testimonis de dones que havien patit la MGF. Les històries, molt colpidores, anaven provocant comentaris d’indignació entre moltes participants. També hi apareixien homes, i un d’ells en representació de tots aquells que volen preservar la pràctica de mutilació com a tradició decidida i consensuada entre els membres d’una comunitat.

Davant del rebuig generalitzat, la Bombo va aprofitar per explicar el motiu principal de la xerrada: la unió i la sororitat davant de la violència masclista. La intenció d’aquest espai de creixement personal, raonava ella, és que cadascú pogués parlar amb dues persones més en sortir de la xerrada i reivindicar sobre aquesta discriminació vers la dona, per poder acabar amb els prejudicis que mantenen aquesta opressió. Aquesta intervenció final va provocar els aplaudiments de tots els presents.

En aquesta jornada de debat, ningú es va instal·lar en la paraula i les intervencions van ser molt diverses amb un nexe en comú: la curiositat per aprendre per un cantó, i la indignació vers la pràctica de la MGF per un altre.

Tot i que la participació dels homes va ser més baixa, val la pena destacar que aquells que van assistir es van expressar el seu rebuig en contra d’aquesta pràctica contra la dona.

Des de l’equip, el més important de tot ha estat l’espai d’emancipació creat en el marc de les sessions d’apoderament grupal de l’Aferra’t, i en la sessió de la Bombo en concret. La Bombo va mostrar el domini de coneixements en la qüestió de gènere, cultura, classe i antiracisme, que va saber traslladar i comunicar als assistents amb molta cura i respecte.

“Són aquests tipus d’espais els que necessitem, la integració comença per crear espais per conèixer-nos”, deia la formadora senegalesa referint-se a aquests “espais Aferra’t” on persones de diferents cultures, homes i dones, donen l’oportunitat d’obrir-se al món, conèixer i descobrir-se, autoqüestionar-se i fer front a les problemàtiques socials que impliquen l’acció de tots i de totes.

Untitled design (3)

Tags