18/12/2018

“A IReS som una família, per a qualsevol problema que tinc, hi trobo ajuda”: la història del Samba

Betevé estrena ‘Des-iguals’, un retrat de la realitat social de Barcelona a través de diverses veus testimonials

Ahir, Betevé va estrenar el seu projecte Des-iguals, basat en 12 testimonis de barcelonins que expliquen com combaten la pobresa, la manca de recursos i les dificultats per trobar una feina a la ciutat. El programa ha nascut per donar veu a persones que per diverses raons, no tenen les mateixes oportunitats que la resta de ciutadans i té com a objectiu aprofundir en les desigualtats socials a Barcelona.

Un d’aquests testimonis és el del Samba Thioub, qui és usuari del Projecte Aferra’t de la Fundació IReS des de fa diversos anys. La seva història té molt en comú amb la d’altres persones que, per necessitat, van haver de deixar el seu país d’origen per poder viure elles i les seves famílies. Samba és l’exemple de com la capacitat de supervivència i la responsabilitat familiar estimula la cerca de segones oportunitats. A banda de ser pare de família, és el més gran de cinc germans dels quals ha d’estar a càrrec.

Ara treballa com a ajudant de cuina, domina el francès i l’anglès i li agradaria trobar feina com a recepcionista, ja que li agrada el tracte amb la gent. I, com ell diu, ha trobat l’altra família amb les persones que formen part de l’Aferra’t, on sent el suport i l’acompanyament que tothom necessita per ferr un pas endavant.  “El més important per mi és el contacte amb la gent. A IReS som una família, qualsevol problema que tinc hi trobo ajuda, sense el seu acompanyament no me n’hagués sortit”, explica el Samba al projecte.

Coneix al Samba entre les 12 històries i 12 fites per aconseguir reduir les desigualtats a Barcelona que Betevé ens mostra a Des-iguals.

Samba DesIguals

Més info sobre el programa:

El projecte parteix de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, un espai de participació i acció en què s’han involucrat institucions i organitzacions. Més de 700 entitats van marcar les fites per reduir les desigualtats a la ciutat entre el 2017 i el 2027. I aquestes fites són 12; per tant, us oferim una història per a cada fita. Totes estan detallades al web de Des-iguals i un exemple en són disminuir en un 60 % les persones que no poden mantenir la llar a una temperatura adequada o revertir el creixement de les desigualtats de renda entre barris.

 Rere cada fita, doncs, s’amaga una realitat complexa que alguns viuen en primera persona. És el cas del Marc, un jove amb paràlisi cerebral que ha superat tota barrera en el camí i que es dedica, mitjançant l’humor intel·ligent, a fer pedagogia de la seva situació. També de l’Arancha, a qui li han apujat el lloguer i, amb un sou de mileurista, no el pot assumir. Ella i el seu fill de tres anys afronten la quarta ordre de desnonament. El projecte inclou més noms que ens ensenyen la cara d’un escenari, sovint, cru.

 

Tags