14/02/2018

El repte de la Ruleta de les Relacions Sanes

8 hàbits essencials d’una relació afectiva saludable

Aprofitem que avui és 14 de febrer, dia dels enamorats, per proposar-vos un repte sobre les vostres relacions afectives. Es tracta de la Ruleta de les Relacions Sanes, un recurs que ha elaborar l’equip de psicòlegs especialitzats en relacions, afectivitat, conflictes i violència per estudiar quin és l’estat dels nostres vincles afectius i si complim amb els 8 hàbits essencials d’una relació afectiva saludable.

Quins són els hàbits que poseu en pràctica? Quins no? No tingueu por de fer-vos les preguntes adequades! Descarregueu-vos aquí la infografia La Ruleta de les Relacions Sanes,

  1. Sumar: la parella ha de sumar, ambdós han d’aportar coses positives en l’altre.

      2. Confiança: Essencial en tota relació saludable. Haig de poder confiar en la meva parella per gaudir amb felicitat del vincle. Estimar-se no és mirar-se l’un a l’altre sinó mirar junts en la mateixa direcció

  1. Comunicació: Hem de saber compartir a través del diàleg, identificar les nostres necessitats i desitjos i alhora saber escoltar a l’altre.
  1. Cuidar-se: Estimar algú és una decisió racional que s’ha de prendre diàriament. Cada dia hem de cuidar l’altre.
  1. Reciprocitat: Un vincle és saludable si és equitatiu. Tots dos hem de donar i rebre perquè si no, un dels dos pot desgastar-se.
  1. Humor: Millor riure que no plorar! És bo que cadascú posi de la seva part per prendre’s amb més humor i de manera més relaxada les situacions que la vida ens depara.
  1. Llibertat: els dos sou lliures i en la vostra llibertat heu decidit acompanyar-vos.
  1. Discutir: No és dolent sempre que siguem capaços de millorar-nos: tots ens emprenyem, la capacitat de resoldre els problemes marca la diferència. Negociar és clau! A vegades haurem de cedir davant d’algunes coses i d’altres, a l’inrevés.

I què no és una relació afectiva saludable? L’any passat vam compartir amb vosaltres la infografia Trencant 7 mites de l’amor romàntic. Per refrescar una mica la memòria, us deixem algunes de les idees bàsiques no limitar el concepte d’amor a la parella i per establir relacions lliures i sanes a tots els nivells: entre amics, en família, a la feina…

Estimar algú mai ha de ser sinònim de patir: Si estem patint per amor és que no estem estimant d’una forma adequada.

Si l’altre se sent gelós, no vol dir que m’estimi més. La gelosia és un sentiment tòxic, malgrat que tots en algun moment ens podem sentir gelosos, si ho fem per sistema, ho passem malament i ens desgastem. Si et sents gelós, recorda què és important parlar-ho amb la teva parella i que aquesta t’ha escollit lliurement, per tant, vol estar amb tu.

L’amor no ho justifica tot: moltes vegades en nom de “l’amor”, suportem actituds o conductes de l’altre que ens fan malbé o no ens agraden. Pensar que l’amor ho justifica tot és veure les coses des d’un prisma poc pragmàtic, influït per una visió romàntica de la parella.

Els ideals d’amor romàntic es basen en una sèrie de mites i falses creences enfront l’amor que alimenten vincles poc saludables on pot existir, per exemple, dependència emocional.

No ho hem de fer tots junts. Encara que tinguem una parella i ens l’estimem molt, hem de poder mantenir la nostra parcel·la individual.

No hem de confondre amor i enamorament. L’enamorament és dona a l’estadi inicial de la relació, idealitzem l’altre i ho magnifiquem tot, tot i ser una experiència molt gratificant, pot donar lloc o no a l’amor… estimar algú es veure’l amb els seus defectes i virtuts i escollir-ho lliurement.

Aquest article ha estat elaborat per Alba Fernàndez, Carlos Joyera i Raquel Ruiz, equips de psicòlegs del Projecte Fils, i Verònica Vivero, psicòloga del Servei Tarda Jove a Cornellà.

Si us sentiu identificats amb algun d’aquets mites i us agradaria canviar-ho, el programa de Fils està obert a tothom qui ho necessiti i en vulgui parlar.

fils@fundacioires.org

93 486 47 50

 

 

Tags