6/09/2017

Fer servir la pròpia veu perquè cada vegada se senti més forta

Entrevista a Roc Massaguer, youtuber i formador del curs Fes Click a YouTube per als joves del Projecte Click

Roc Massaguer és periodista de formació, youtuber de professió (@Outconsumer)  i formador en l’àmbit educatiu, una vocació recentment descoberta. Amb la seva experiència i capacitat empàtica per compartir espais de formació amb els joves i la seva figura com a youtuber ha contribuït a fer més estreta l’esquerda generacional i ha inspirat a molts nois i noies a poder expressar-se  i comunicar-se amb el curs “Fes Click a Youtube” del Projecte Click.

P: Ja fa 8 anys que vas començar a pujar vídeos a YouTube, amb un to i estil tan original i proper que de seguida va enganxar a la gent. Per què vas decidir ser youtuber?

R: Perquè m’agrada comunicar i explicar històries. He anat provant moltes coses a la meva vida per fer-ho,  ja sigui escrivint, fent vídeos curts o fent pel·lícules i YouTube va ser tan sols un mitjà més per fer el que més m’agrada: observar coses i explicar-les a la gent.

P: Al principi et centraves en un tema concret, amb quina intenció?

En el meu cas, a través dels vídeojocs. Vaig voler explicar perquè gaudia jugant perquè la gent del meu voltant ho pogués entendre una mica més. L’objectiu principal era poder transmetre la meva visió.

P: Han canviat les teves aspiracions des de llavors?

R: Sí, ja que he canviat com a persona des que vaig començar a gravar per al meu propi canal.  M’he fet més gran i he tingut dos nens. Si bé és cert que als meus inicis volia entretenir a tothom, que la gent rigués i que s’endugués un somriure després de cada vídeo, amb el temps ha pres més rellevància per a mi els valors que pot haver-hi en ells. He observat que la diferència de quan entres a un canal a veure un vídeo i quan surts és que et pugui aportar alguna cosa nova a la teva vida i això és el que més em pot motivar.

P: Ara, el teu canal ha assolit la xifra de més de 700.000 subscriptors , dels quals, una gran part està formada per joves i adolescents. Què creus que pot aportar YouTube als joves avui dia?

R: Com tot, dependrà dels beneficis que en sapiguem extreure i de quant el puguem entendre. YouTube és una eina com qualsevol altre. Si ens preguntem si és bona o dolenta ens hauríem de fer la mateixa pregunta amb altres mitjans d’expressió: És bona la fotografia, la televisió, la lectura d’un llibre?

Estem en procés d’entendre YouTube però tenim la sort que tots els joves el consumeixen i, per tant, suposa una vertadera oportunitat d’aportar una cosa positiva que ajudi als altres…

P: I com ens pot ajudar? Com podem ajudar a altres persones a través del nostre canal de YouTube?

R: Sent un mateix però fixant-se en qui rep el missatge. En el meu cas, ser transparent és molt positiu perquè ajudes a altres persones a superar determinades situacions.  També t’ajuda a tu mateix a assimilar qui ets i com ets.

A més, a través de YouTube, les persones poden fer-se ressò de temes tabú o visibilitzar col·lectius que fins ara han estat invisibles.

P: Dins l’univers youtuber i de la seva llibertat  d’expressió, es poden transgredir molts límits?

R: Sí, hauríem de reflexionar sobre l’impacte que generem amb les coses que diem i respecte al públic a qui va dirigit, tot sense deixar de ser un mateix. YouTube és una plataforma on la gent pot guanyar molts diners però on sovint les coses més “fàcils” de dir o de fer funcionen força bé perquè arriben a més gent.

Actualment amb freqüència es diu “és que ara tothom s’ofèn”; i no és així, més aviat ara tothom pot dir la seva, fer servir la pròpia veu perquè cada vegada es pugui sentir més forta.

P: Quina part és la més difícil d’exposar la teva personalitat davant de tantes persones?

R: Mantenir una privacitat, que no té res a veure amb la transparència, i mirar-me als vídeos i trobar-hi coses que no m’agraden de mi mateix. Però això últim em serveix per fer anàlisi de com sóc i què estic transmetent i, si trobo coses que no m’agraden, sempre estic a temps de canviar-les.

P: Ara que has realitzat el taller amb el Projecte Click, l’humor ha estat un component important a l’hora d’idear amb ells el seu propi canal. Per què?

R: Molta gent busca fer riure al YouTube. Vaig arribar el primer dia del curs sense saber res dels nois i noies, no volia informar-me ni tampoc crear-me cap expectativa ni prejudicis. Però parlant ells mateixos em van explicar el que necessitaven. Em van dir: “A la nostra vida de coses serioses ja en tenim moltes. El que volem és riure”. L’humor, com explicava el Loulogio, també youtuber i col·laborador del taller, també ens permet explicar coses i transmetre molts missatges, i aquest és un dels objectius del curs.

Durant el taller de ‘Fes click a YouTube’ hem estat testimonis de com connectaves amb els joves i de com arribes a posar-te a la seva pell. Com trobes aquest punt d’enteniment?

R: Penso en què em diria a mi mateix als 15 anys i en com m’hagués agradat que em tractés o què m’hagués agradat que em digués  una persona referent a la meva vida. I intento fer aquest exercici sense deixar de ser jo.

P: Com vas conèixer el projecte click?

R: Arrel d’un projecte per a joves, vaig conèixer al Carles Nieto i després de parlar del projecte i de la idea de fer un taller sobre YouTube vam pensar que podia funcionar. Quan dius “YouTube” els nois i noies t’escolten.

A banda de l’aprenentatge tècnic,  perquè els vídeos no es fan sols, han d’aprendre a valorar-se i creure en la seva capacitat de comunicar coses.

P: Amb què et quedes d’aquests dies?

R: En algun moment em van dir que jo he estat important a les seves vides. Em va impactar però no va ser el més inspirador.  El més gratificant va ser veure com participaven, com s’ajudaven entre ells i compartien les debilitats els uns amb dels altres. Tot funcionava.

P: Què significa per a tu “fer click”?

R:  Donar-li al botó de gravar i tenir l’oportunitat única de parlar a molta gent a través d’un altaveu.

P: Moltes gràcies Roc! 


Si us heu quedat amb ganes de saber més sobre el Roc, aquí compartim el seu darrer vídeo a la xarxa on parla de la seva experiència amb el projecte i els joves participants del taller. Ja saps, Fes Click al YouTube!

 

Tags