7/05/2018

Obertes les places per cursar el Màster de justícia restaurativa i Execució penal a la comunitat

4a. Edició del màster i 7a. Edició del postgrau d’execució penal a la comunitat

En el marc del seu compromís de formar els professionals del futur, la Fundació IReS participa en la realització del Màster de Justícia restaurativa i Execució penal a la comunitat en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i el Departament de Justícia.

Aquest màster, de caràcter únic, compta amb un equip de professionals d’alt nivell implicats a la Justícia Restaurativa i l’execució penal a la comunitat que provenen del Grau d’Educació Social i el Grau de Treball Social i del Grau de Criminologia de la Universitat de Barcelona; amb professionals de l’administració de Justícia de la Generalitat de Catalunya; i amb professionals de les entitats gestores de programes, la Fundació AGI en el cas de la mediació penal d’adults i la Fundació IReS en Mesures Penals Alternatives.

Es tracta d’un títol propi de la Universitat de Barcelona, que dóna resposta a la necessitat de qualificar professionals en aquestes matèries i és el resultat de la cooperació i l’esforç entre Universitat de Barcelona, el Tercer sector i l’Administració Pública per facilitar processos a favor de la reinserció social.

El seu objectiu principal és el de donar resposta a la necessitat emergent de professionals especialistes en l’execució de mesures en la comunitat, en la reinserció post-penal i en la prevenció de la delinqüència.

Aquesta formació professionalitzadora capacita per a l’exercici professional dels següents perfils professionals:

Tècnic de Medi Obert de Justícia Juvenil (Àmbit professional exclusiu per a graduats en Educació Social)

Delegat d’Execució penal (adults)

Tècnic de l’Àrea d’assessorament tècnic penal (adults i menors)

Mediador/a penal (adults i menors)

Tècnic de Justícia Restaurativa (adults i menors)

Tècnic en prevenció de la delinqüència

Tècnic dels processos de reinserció post penal.

Pel que fa a l’execució penal a la comunitat, són serveis molt desenvolupats a Catalunya amb una xarxa de professionals estesa per tot el territori català que dóna resposta a un important nombre de casos anualment.

Respecte la població adulta l’any 2017 17.853 persones van complir Mesures Penals Alternatives (MPA), de les que: 13.614 Treballs en Benefici de la comunitat (TBC); 3.587 obligacions de suspensió o substitució de penes de presó; 661 mesures de seguretat i 2.227 Programes formatius de violència domèstica, de seguretat viària o d’altres relacionats amb els delictes comesos (com delictes violents). Xifres lleugerament superiors a l’any anterior.

Pel que fa a la justícia restaurativa amb persones adultes l’entrada en vigor de l’estatut de la víctima ha posat en el punt de mira del Departament de justícia els serveis d’atenció a la víctima i la mediació penal amb adults, serveis actualment presents a tot el territori i en continu creixement.

En el cas dels menors el 2017 es van fer un total de 5731 atencions, de les que avaluacions de 2.684 menors pels serveis d’assessorament tècnic, i es van fer el seguiment de 2.782 mesures en la comunitat. Pel que fa a la justícia restaurativa amb menors es van fer 1551 mediacions penals. També xifres lleugerament superiors a l’any anterior, fet que demostra els eu continu creixement.

Aquestes xifres avalen que és necessari disposar d’una xarxa de professionals especialitzada en tot el territori, funció que acompleix el màster formant professionals d’alta qualitat, responent a aquesta necessitat del mercat laboral. El postgrau o màster, segons es cursi oferirà una formació especialitzada basada en:

  • Execució penal a la comunitat
  • Justícia restaurativa
  • Ambdues opcions de forma simultània.

El període de preinscripció finalitza el 30 de setembre de 2018 i el curs s’iniciarà en  octubre de 2017 i finalitzarà el juny de 2019

Per a més informació, fes clic aquí.

Tags